ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΙ

ΥΜΝΟΓΡΑΦΟΙ


Αγαπητοί επισκέπτες τις σελίδας

Σκοπός αυτών των μαθημάτων μέσω του διαδικτύου είναι να αναδείξουμε την μουσική μας παράδοση η οποία είναι μοναδική.

Για όλους εσάς που δεν έχετε την οικονομική άνεση η την πολυτέλεια να βρίσκεστε σε κοντινή πόλη όπου υπάρχουν σχολές ωδεία και δάσκαλοι βυζαντινής μουσικής και έχετε όπλο μόνο ένα υπολογιστή και το ιντερνέτ για να αντλείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να μαθητεύσετε και να γνωρίσετε καλά την πατρώα μας βυζαντινή παράδοση.

Μέσα στη σελίδα θα βρείτε μεγάλη συλλογή σε θέματα θεωρίας της μουσικής όπως και ασκήσεις παραλλαγής και μέλος σε ύμνους και τροπάρια από το Αναστασιματάριο και όχι μόνο!

Στις διάθεση σας όλη η ομάδα μας και οι συνεργάτες ιεροψάλτες να σας βοηθήσουμε σε κάθε απορία που μπορεί να έχετε στο εξής email Byzantinh.moysikh@gmail.com

Καταγραφή Ομάδα βυζαντινής μουσικής

Αλέξιος Νικολουτσόπουλος

«MIA OΛOKΛHPH ZΩH ΣTA ΨAΛTHPIA THΣ ΠOΛHΣ» HD

Μ.Ε.Σ.Δ

Μ.Ε.Σ.Δ

Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής Ιεράς

Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής Ιεράς

Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

Το τηλεοπτικό Kανάλι της Θεσσαλονίκης 4ΕTV και η εκπομπή (βυζαντινά μελωδήματα) στην Αθήνα (ΦΩΤΟ)





Χαίρομαι πραγματικά για ακόμα μια φορά που έχω την τύχη να συνεργάζομαι με το Eκκλησιαστικό Tηλεοπτικό Kανάλι της Θεσσαλονίκης 4ΕTV και την εκπομπή  (ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΜΕΛΩΔΗΜΑΤΑ) του αγαπητού φίλου και συνάδελφου Ιεροψάλτη και θεολόγου ΠΑΡΗ ΓΚΟΥΝΑ.

Το τηλεοπτικό συνεργείο της 4ETV και η εκπομπή βυζαντινά μελωδήματα βρέθηκαν για λίγες ημέρες εδώ στην Αθήνα για τις ανάγκες των τηλεοπτικών γυρισμάτων όσον αφορά την νέα σεζόν, οι εκπομπές οι οποίες θα μπορούμε να τις παρακολουθήσουμε σε λίγο καιρό από το πρόγραμμα του σταθμού.


Ο τηλεοπτικός σταθμός εκπέμπει τοπικά  από Θεσσαλονίκη μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα ζωντανά μέσω ιντερνέτ από την Ιστοσελίδα του σταθμού στο live streaming, και φυσικά μέσα από το Conx-Tv του ΟΤΕ, επίσης από το (Cablenet Citavision) για ΚΥΠΡΟ, και στην Αμερική από το New Greek Tv (Warner Cable Κανάλι 545. )







Επίσης όσες εκπομπές δεν μπορέσατε να της παρακολουθήσετε μπορείτε να τις ξαναδείτε στο κανάλι του 4ΕTV στο YOU TUBE.

Όλες αυτές λοιπόν οι εκπομπές  αφορούν περιεχόμενο που προβάλει και αναδεικνύει την ψαλτική τέχνη και παράδοση του τόπου μας ,αλλά προβάλει μαζί και τα πρόσωπα τους ανθρώπους Ιεροψάλτες και διδάσκαλους  που την υπηρετούν. 


Σε μια τέτοια λοιπόν  αφιερωματική εκπομπή βρέθηκε και το δικό μας συνεργείο  για να κάνει το δικό του ρεπορτάζ. 


Στην εκπομπή που βρεθήκαμε η οποία ήταν αφιερωμένη στον Άρχοντα  Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως κ. Φώτη Γιαννακάκη.


Έτσι λοιπόν είδαμε ζωντανά από κοντά με ποιον τρόπο γυρίζονται όλες αυτές οι υπέροχες εκπομπές που αφορούν πάντα την ψαλτική τέχνη.


Αγαπητέ φίλε Παρη! σου εύχομαι  να είσαι πάντα έτσι δημιουργικός και να έχεις πάντα  επιτυχίες, εύχομαι καλή δύναμη στο έργο σου και στους συνεργάτες σου και περιμένουμε ακόμα περισσότερα πράγματα από σένα διότι το έργο σου αποτελεί παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Official Facebook Page: http://www.facebook.com/tv4egr
Official Google+ Page: http://Gplus.to/tv4e
Official Twitter: http://twitter.com/tv4e







Φωτορεπορταζ Αλέξιος Νικολουτσόπουλος.
για την © PCMVideo.WebTV.gr Διαδικτυακή τηλεόραση.




Πάρης Γκούνας

Ο Πάρης Γκούνας, γεννημένος το 1972 στην Αιανή Κοζάνης και μεγαλωμένος στη γενέτειρά του, επέλεξε από μικρός τη μουσική ως τρόπο προσωπικής του έκφρασης. Γνώρισε τον κόσμο της βυζαντινής μουσικής καθοδηγούμενος από αξιόλογους δασκάλους όπως ο π. Κωνσταντίνος Κώστας και ο Σωτήριος Αρβανίτης και, με τον ερχομό του στη Θεσσαλονίκη το 1991, άγγιξε την υψηλή τέχνη των μεγάλων ψαλτών και δασκάλων, προσανατολίστηκε, εμπνεύστηκε, μελέτησε. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Βυζαντινή Μουσική λαμβάνοντας Πτυχίο με δάσκαλο τον Δημήτριο Σουρλαντζή και Δίπλωμα με δάσκαλο τον Χαρίλαο Ταλιαδώρο και επέκτεινε τη Θεωρητική του κατάρτιση με δάσκαλο τον Θρασύβουλο Παπανικολάου. Έκτοτε η μουσική παίζει τον κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του. Ολοκλήρωσε Μεταπτυχιακά Μαθήματα βυζαντινού και παραδοσιακού ρεπερτορίου του εκπαιδευτικού προγράμματος εξειδίκευσης για μουσικοδιδασκάλους που λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα Μονωδίας με δασκάλα την Αγγελική Καραγιώργου.
Από το 1997 έως το 2011 διετέλεσε Λαμπαδάριος του Ι.Μ.Ν. Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2011 έως σήμερα είναι ο Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου 40 Εκκλησιών Θεσσαλονίκης. Ως Πρωτοψάλτης έλαβε πρόσκληση και έψαλλε στον Πειραιά, το Αίγιο, τη Χίο, τον Πύργο Ηλείας, την Καστοριά, τη Δράμα, το Κιλκίς, την Κοζάνη, αλλά και στις Η.Π.Α.
Ως μέλος της Βυζαντινής Χορωδίας “Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης” με χοράρχη τον κ. Εμμανουήλ Δασκαλάκη, έλαβε μέρος σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (σε Καναδά, Η.Π.Α., Αυστραλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία).
Στο πλαίσιο των “Ι΄ Παυλείων Βέροιας”, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων τού απένειμε την τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, το Χρυσό Μετάλλιο Α΄ Τάξεως του Αποστόλου Παύλου.
Το 1994 έγινε μέλος του Συγκροτήματος Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Ευάγγελου Νανάκου και το διάστημα 2001-2011, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Συγκροτήματος. Με αγάπη και μεράκι δημιούργησε αξιολογότατες εκδηλώσεις με το συγκεκριμένο Σύνολο, τις οποίες παρουσίασε στο Μ.Μ.Θ., το Κ.Θ.Β.Ε., την Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. κ.α. Διηύθυνε επίσης το Συγκρότημα στις επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις για τα εγκαίνια του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, του πρώτου Ελληνορθόδοξου Ναού στην Αβάνα της Κούβας, στην Ίμβρο και στην Κωνσταντινούπολη.
Ως καλλιτεχνικός Διευθυντής του Συγκροτήματος συνεργάστηκε με μοναδικούς μουσικούς, ανάμεσα στους οποίους οι Γλυκερία, Δημήτρης Μπάσης, Βασίλης Σαλέας, Αρετή Κετιμέ, Σοφία Κολλητήρη, Πέτρος Γαϊτάνος, Στάθης Κουκουλάρης, Βαγγέλης Δασκαλούδης, Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης, Ξανθίππη Καραθανάση, Νίκος και Γιασεμή Σαραγούδα, Σάββας Σιάτρας, Θανάσης Σέρκος, Πέτρος - Λούκας Χαλκιάς και με αξιόλογους ηθοποιούς όπως ο αείμνηστος Δημήτρης Καρέλλης και οι Γρηγόρης Βαλτινός, Μηνάς Χατζησάββας, Λεωνίδας Κακούρης, Μελίνα Μποτέλη, Θέμις Μπαζάκα και Φιλαρέτη Κομνηνού.
Ο Πάρης Γκούνας διευθύνει επίσης τις Χορωδίες των Ιερών Ναών Κοιμήσεως της Θεοτόκου 40 Εκκλησιών Θεσσαλονίκης, Γεννήσεως της Θεοτόκου Καρδίας και Αγίου Ανδρέα Περιστεράς.

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΠΤΥΧΑ-ΤΗΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ-ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-2016

«ΜΑΘΗΜΑΤΑΡΙΟΝ» Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Σχολή ΤΕΤΙΞ Τελετή αγιασμού ακαδημαϊκό έτος 2015-16.

"Θεωρία & Πράξη της. Βυζαντινής Μουσικής" (Μέρος Πρώτο)

Να ευχαριστήσουμε θερμά τον Πρωτοπρεσβύτερο Βασίλειο Περουλάκη ,ο οποίος είναι μουσικοδιδάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, για την άδεια που μας έδωσε να χρησιμοποιούμε την μέθοδο του ηλεκτρονικού βιβλίου του "Θεωρία & Πράξη της. Βυζαντινής Μουσικής" Μέρος Πρώτο υλικό αναρτήσεων σε βίντεο για εκπαιδευτικούς λόγους στο κανάλι μας στο YouTube.

Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Περουλάκης Μουσικοδιδάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής.



Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Περουλάκης Μουσικοδιδάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής.

Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Περουλάκης Μουσικοδιδάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής.

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, με χοράρχη τον Γεώργιο Κωνσταντίνου

Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, με χοράρχη τον Γεώργιο Κωνσταντίνου
Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία, με χοράρχη τον Γεώργιο Κωνσταντίνου

Γεώργιος Ν. Κωνσταντίνου, Διδάκτωρ

Γεώργιος Ν. Κωνσταντίνου, Διδάκτωρ
Γεώργιος Ν. Κωνσταντίνου, Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ευχαριστούμε θερμά τον συγγραφέα του βιβλίου και καθηγητή βυζαντινής μουσικής Για την άδεια που μας έδωσε να παίζουν οι ασκήσεις παραλλαγής στο κανάλι μας ο κ. Γεώργιος Ν. Κωνσταντίνου, Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η άσκησεις είναι από το βιβλίο θεωρία και πράξη της εκκλησιαστικής μουσικής τόμος Α. Δ έκδοση Σελίδα 225

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βιβλίο, και από πού μπορείτε να προμηθευτείτε

Την νέα ανανεωμένη έκδοση.

επικοινωνήστε με την (ομάδα βυζαντινής μουσικής) Αλέξιος Νικολουτσόπουλος στο email Byzantinh.moysikh@gmail.com

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ του Γεωργίου Ν. Κωνσταντίνου

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ του Γεωργίου Ν. Κωνσταντίνου
Το βιβλίο αυτό είναι βασισμένο καταρχήν στην ύλη του πρώτου έτους του αναλυτικού προγράμματος των ωδείων και των σχολών βυζαντινής μουσικής, προχωρεί όμως πέρα απ' αυτήν, επιχειρώντας να παρουσιάσει με συνοπτικό τρόπο μια γενικότερη και κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα της θεωρίας και της πράξης της εκκλησιαστικής μουσικής, για αυτούς που θα ήθελαν να ασχοληθούν μαζί της. Στόχος του είναι να δώσει τεκμηριωμένη θεωρητική άποψη της εκκλησιαστικής μουσικής όσον αφορά τους όρους που χρησιμοποιούνται, τους ήχους και τις σχέσεις που τις διέπουν, την ορθή εκφορά των φθόγγων και των μουσικών φράσεων, μαζί με μεγάλο αριθμό μουσικών παραδειγμάτων όχι μόνο από τους ήχους της εκκλησιαστικής οκτωηχίας αλλά και από τους παραγόμενους από αυτούς. Για μεγαλύτερη βοήθεια, στον μαθητή προσφέρονται ασκήσεις-γυμνάσματα με όλα τα σημάδια της βυζαντινής μουσικής, με τρόπο που να τον βοηθά να τα αφομοιώσει εύκολα και γρήγορα. Βασισμένο στα θεωρητικά που έχουν γραφεί μέχρι τώρα για την εκκλησιαστική μουσική, το βιβλίο αυτό έχει γνώμονα και οδηγό την παράδοση, προφορική και γραπτή, η οποία αποτελεί κληρονομιά που βαραίνει στους ώμους όλων αυτών που ασχολούνται μαζί της, αλάθητος κριτής και επικριτής όσων τη σφετερίζονται. Μέσα από την ύλη του γίνεται προσπάθεια να καταδειχθεί ο πλούτος που κρύβει η βυζαντινή μουσική στη σημειογραφία, στους ήχους και στα διαστήματά της, τον οποίο καλείται να ανακαλύψει ο αναγνώστης, προχωρώντας πέρα από την επιφάνεια και εμβαθύνοντας στη θεωρία αλλά και στην πράξη της. Διότι είναι προφανές ότι η διδασκαλία που γίνεται στην αίθουσα πρέπει να ολοκληρώνεται στο αναλόγιο, μέσα στη λειτουργική πράξη.

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Κυκλοφορεί εντός των ημερών ο Β΄ και ο Γ΄ τόμος της σειράς ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ του Γεωργίου Ν. Κωνσταντίνου,

ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Κυκλοφορεί εντός των ημερών ο Β΄ και ο Γ΄ τόμος της σειράς ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ του Γεωργίου Ν. Κωνσταντίνου, οι οποίοι αντιστοιχούν στο Αναστασιματάριον του Ιωάννου Πρωτοψάλτου και στο Αναστασιματάριον του Πέτρου Εφεσίου (Επιτομή). Καλύπτουν κατά μεγάλο μέρος τις ανάγκες τόσο των σπουδαστών του δευτέρου έτους του Αναλυτικού Προγράμματος των ωδείων και των σχολών βυζαντινής μουσικής όσο και αυτών που διακονούν στα ιερά αναλόγια.
Από τον Πρόλογο των βιβλίων αντλούμε ότι τα μουσικά κείμενα έχουν εκτυπωθεί δίχρωμα και καταγράφηκαν με βάση τα όσα αναφέρουν ο Χρύσανθος στα θεωρητικά του συγγράμματα και η Μουσική Πατριαρχική Επιτροπή του 1881-83 στο πόνημά της, όσα απορρέουν από τα χειρόγραφα των Εξηγητών και τα πρώτα έντυπα βιβλία και όσα η πράξη καθιέρωσε και αναφέρονται στην ανάδειξη της δομικής λειτουργίας των ήχων (ρυθμική σήμανση, έλξεις, χρήση της οξείας, ισοκρατήματα). Περιέχεται επίσης δίσκος ακτίνας (
Cd), ο οποίος περιλαμβάνει και τα δύο έντυπα Αναστασιματάρια σε ψηφιακή μορφή συμπληρωμένα με όλα εκείνα τα σημάδια που αναδεικνύουν, υποδηλώνουν και περικλείουν ποικίλματα της προφορικής παράδοσης αξιοποιώντας ποικιλοτρόπως και δυνητικά το συνοπτικό μουσικό κείμενο δίδοντάς του έτσι την αξία που είχε ανέκαθεν στη μουσική του διαδρομή: Όχι αυτήν του αυτοσκοπού αλλά του μέσου, του δρόμου (καθοδήγησης) και της υπενθύμισης.
Διαστάσεις: 17
x 24 εκ.
Σελίδες: Β΄τόμος 752, Γ΄ τόμος 210
Βιβλιοδεσία: Καλλιτεχνική, σκληρή (Β΄ τόμος) και μαλακή (Γ΄ τόμος)
ISMN: 979-0-9016026-5-6 & 979-0-9016026-6-3
Έκδοση: Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος 2015
Λιανική Τιμή: Οι δύο τόμοι πωλούνται μαζί στην τιμή των 30 ευρώ ( + ταχυδρομικά)
Παραγγελίες:
pek@vatopedi.gr, gnkonou@yahoo.gr

Σημαδόφωνα Βυζ. Μουσικής.

Η Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Βύρωνα

Η μεγάλη μουσική παράδοση της Κωνσταντινούπολης Σταμάτιος Κίσσας

Το σύστημα της Οκτωηχίας στην ψαλτική τέχνη

Η μεταρρύθμιση των Τριών Διδασκάλων του 1814-15 Γρηγόρης Νταραβάνογλου

Ψαλτοτράγουδο Ερμηνεία Γρηγόρης Νταραβάνογλου

Το Ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας

Το Ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας
Church of Piraeus 91.2.